субота, 10. октобар 2020.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S02E01

 - Vagner je ruska paravojna formacija oko čijeg se karaktera vode polemike. Deo javnosti smatra da je reč o privatnoj firmi za bezbednosne poslove koja radi za Kremlj dok pojedini zapadni novinari smatraju da je to samo produžena ruka ruske vojne obaveštajne službe i Ministarstva odbrane koja je organizovana tako da nema zvanične veze sa državom. 

Lik starešine "ataman Vitalij Kirilenko" ima titulu atamana koja potiče iz kozačkog ustrojstva i česta je među ruskim vojnim veteranima koji pak gravitiraju saradnji sa Vagnerom. U određenom smislu broj veterana iz raznih ratova doveo je i do neophodnosti da se uredi delatnost ruskih plaćenika u čemu je Vagner otišao najdalje. Iz razgovora u prvoj epizodi je jasno da je Kirilenko uzeo učešće u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. U dijalogu sa "Smiljanom Vučetićem" pominje "Vojvodu Radojevića" za kog smo u prvoj sezoni saznali kao ličnost iz Smiljanove ratne prošlosti u Bosni.

Sam zadatak u Beogradu koji pripadnici Vagnera treba da izvrše spada u red likvidacija u mirnodopskim uslovima koji predstavljaju manji i nepriznat deo njihove delatnosti koja se uglavnom tiče ratnih dejstava u Siriji i Ukrajini.

- "Ruski trik sa internetom" koji primenjuje "Stefan" na štandu Košnice tokom bezbednosnog samita u Sava centru poznat je kao tehnika ruske hakerske grupe Fancy Bear bliske vladi koja je hakovala bežični internet na velikim međunarodnim samitima, kao i u hotelima u kojima su odsedali bezbednosno zanimljivi gosti.

- "Ognjenovo" zapažanje da mu se greje telefon dok ne radi ništa koje napomene "Stefanu" sumnjajući da on nešto radi sa internetom jedan je od simptoma da je telefon hakovan, iako to nije jedini mogući razlog pregrevanja telefona. Zato mu "Stefan" kaže da proveri bateriju.

- "Sara" predaje "Stefanu" softver za infrastrukturne programe. Po znački koju mu daje na poklon vidimo da je iz Izraela. Smatra se da su Izraelci ko-autori najpoznatijeg programa za udare  na infrastrukturni softver Stuxnet koji je privukao globalnu pažnju kada je iskorišćen protiv iranskog nuklearnog programa.

- Strategija koju "Stefan" predlaže "Srpskom otadžbinskom savezu" je bazirana na iskustvima Bregzita i izbora Donalda Trampa gde se putem podataka sa socijalnih mreža pronalaze kolebljivi glasači i apstinenti da bi se potom aktivirali kroz adekvatne propagandne poruke.

- List koji je "Stefan" čitao u detinjstvu "Prva linija" zaista jeste postojao. Bio je to list Vojske Republike Bosne i Hercegovine. On pominje to kao list Vojske Republike Srpske da bi testirao Smiljana. List vojske Republike Srpske se zvao "Srpska vojska".

- Napad na Tviteru tokom dečjeg pevačkog takmičenja je strategija stvaranja "fantagonizma" gde se skreira konflikt na bazi nekog dela popularne kulture i onda kroz to destabilizuje stanje u javnosti. Ruski hakeri su navodno izveli takav napad na bazi filma "Poslednji džedaj".

Нема коментара:

Постави коментар