субота, 7. новембар 2020.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S02E09

 - "Major Sara Kon" ima pretka koji je bio među prvim povratnicima u Izrael. Mnogi značajni učesnici u ratu 1948. bili su Jevreji iz Jugoslavije, neki od njih i učesnici NOBa. Otud nije neočekivano da je njen deda kasnije postao agent izraelske tajne službe i delovao u okolini Jugoslavije.

- "Milojević" pominje da je Mosad prijateljska služba. Uprkos tome što o tim događajima nema zvaničnih podataka, smatra se da je Mosad u toku ratova na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih pomagao našu Službu u informacijama i opremi.

- "Novofentanil" je medikament koji koristi "Sara Kon" za ubijanje dedinih ubica i inspirisan je jednim koji su Izraelci navodno koristili u nekoliko likvidacija. Obično su ga primenjivali preko kože. Oni su koristili lek iz grupe fentanila, Levofentanil a u jednoj akciji su ga ubrizgali žrtvi u uvo. Mosad je najdalje otišao u istraživanju derivata fentanila kao hemijskog oružja.

- "Vuksan Milojević" pominje unuka "Leku" što je aluzija na Aleksandra Leku Rankovića, jednog od osnivača i najvećih legendi Službe. Pas mu se zove "Reks" kao pas Rankovićevog prijatelja, kuma a kasnije najvećeg rivala Josipa Broza Tita. Tema kumstva i sukoba među kumovima provejava kroz odnose porodica "Milojević" i "Bakrač" kroz celu seriju.

- Abu Nidal je bio osnivač Fataha i jedan od najsvirepijih terorista u "zlatnoj eri" palestinskog delovanja širom sveta.  Rođen pod imenom Sabri Halil Al-Bana u Palestini uzeo je ime Abu Nidal (otac borbe) i otcepio je Fatah od PLOa vremenom ga pretvorivši u plaćeničku organizaciju koja je pod plaštom borbe za slobodu Palestine zapravo obavljala naručene napade. Abu Nidal je važio za zloglasnog teroristu kog su prezirali čak i načelni istomišljenici. Bilo je akcija za koje je sebi pripisivao zasluge iako ih nije imao. Imao je veze sa SFRJ i Službom državne bezbednosti koja mu je u više navrata pružila utočište i logistiku. Zapadne službe bezbdnosti su istraživale obim te saradnje, i njegov navodni lični odnos sa čelnicima jugoslovenskih organa, naročito njegovu navodnu komunikaciju sa Stanetom Dolancom. Ubijen je pod misterioznim okolnostima u Bagdadu 2002. godine gde je živeo posle bekstva iz Libije. Situacija u kojoj su "Vidoje", "Vuksan", "Osman", "Grospić" i "Ilija" komunicirali sa njim i pomagali mu u prošlosti odnosi se period te saradnje Abu Nidala i SDB.

- Ubistvo Stjepana Đurekovića o kom govori "Vuksan" je jedna od najkontroverznijih akcija SDB zbog koje su na kraju posle više od tri decenije i odgovarali nekadašnji čelnici Službe pred nemačkim sudom. O motivima za ubistvo Đurekovića postoji nekoliko teorija i "Vuksanova" se bazira na onoj da on nije uklonjen kao politički ekstremista već kao rizik zbog ekonomskih tajni koje je izneo i kompromitujućeg materijala o malverzacijama koje je vršio državni vrh. Đureković je pre bekstva u Zapadnu Nemačku bio rukovodilac u preduzeću INA i postoji čitav niz potencijalno osetljivih informacija koje je mogao preneti na Zapad iako neki istoričari to osporavaju i smatraju da on nije imao dodira sa najosetljivijim delatnostima te kuće. Đurekovićevo ubistvo fikcionalizovano je u seriji ČUVAR DVORCA Lukasa Nole koja je emitovana na HRTu.

- Kada "Vuksan" kaže da je Mengele strahovao od "Vidoja" pod tim misli na odbegle kvislinge i političke ekstremiste iz Jugoslavije koje je SDB lovio pod svetu, a Mengele važi za najtajnovitijeg i neulovljenog odbeglog nacistu.

Нема коментара:

Постави коментар