недеља, 31. март 2019.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S01E03

- U sceni razgovora mobilnim telefonom sin Milutin se hvali ocu Lazaru da je doveo Iguaina u Čelzi. Prelazak Iguanina u Čelzi desio se krajem meseca januara 2019. godine a scena se dešava 2. januara te godine. Scenario je pisan tokom avgusta 2018. godine a sama je scena je snimana pre obavljenog transfera.

Voterbording je ozloglašena tehnika mučenja koju su koristili američki obaveštajci posle 11. septembra. Kada Milojević pita da li je neko od naših agenata ovladao tom tehnikom, kažu da nisu. 

- U razgovoru Ilije i Pukovnika Slavka pominje se Kangamba, izmišljena afrička država. Samo ime Kangamba je vezano za mesto u Angoli gde se odigrala velika bitka između kubanskih snaga i pobunjenika koje je tokom osamdesetih podržavala aparthejdska Južna Afrika. Ovo mesto je ostalo prostor borbe za vlast u Angoli.

- Ilija i Pukovnik Slavko pominju "Babu Abdića", sugreišući da je Slavko bio među srpskim vojnicima koji su poslati na ispomoć tokom rata u Bosni radi odbrane autonomne teritorije koju je uspostavio harizmatični lokalni političar i privrednik Fikret Abdić.

- Ilija podseća Pukovnika Slavka kada se ovaj opusti i našali da bi se mogao tako šaliti pred Haškim tribunalom. Time se ukazuje da je verovatno haška optužnica jedan od razloga zašto je Pukovnik Slavko odan stranim silama.

- Ilija govori da Bakračevog brata Mirka pod svoje “uzela” Cvijetinova deca. Time govori o kćerima nekadašnjeg Predsednika predsedništva Cvijetina Mijatovića koje su preminule među žrtvama epidemije heroinske zavisnosti koja je pogodila decu tadašnjih jugoslovenskih funkcionera. Tom prilikom pominje i Franju Herljevića, nekadašnjeg čelnika Službe čija su kćeri počinile samoubistvo.

- Pukovnik Slavko je kolekcionar Mercedesa. Sva njegova vozila su Mercedes i ona su zaštitni znak njegovih ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар