недеља, 25. октобар 2020.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S02E06

- Priča o "Osmanu Delibašiću" i "Grospiću" je kompozit više autentičnih operativaca službe koji su radili pred kraj života SFRJ i otišli u svoje matične republike iz kojih su do samog kraja radili za zajedničku državu da bi potom postali vodeći obaveštajci u novonastalim državama. Najpoznatiji primer su svakako Josip Boljkovac i Josip Perković koji su radili za Službe SFRJ a potom osnovali bezbednosni sistem samostalne Hrvatske. 

- "Grospić" je dobio ime po poznatom hrvatskom ortopedu Ferdu Grospiću .

 - Akcija koju sprovodi "Stefan" preko Košnice u kojoj stvara paniku na bazi lažnog požara u Vračarskom tunelu je rutinska akcija stvaranja dezinformacija i diverzija kroz koje se produbljuju postojeće društvene podele koje potom kapitalizuju političke stranke. Poznato je nekoliko ruskih hakerskih akcija plasiranja lažnih informacija o mitinzima koji nikada nisu održani pa čak i u havariji u nuklearnoj elektrani koje su plasirane u SAD pred izbore 2016. Slična tehnika je primenjena potom u baltičkim državama i Poljskoj sa idejom denuncijacije NATO pakta.

- Problem Vračarskog tunela je realan urbanistički i saobraćajni problem. Zbog izgradnje Beograda na vodi ispod centra grada prevoze se opasne materije i u više navrata je upozoravano na taj problem. "Stefan" dakle koristi realan problem i opasnost da bi izveo diverziju.

Нема коментара:

Постави коментар