субота, 31. октобар 2020.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S02E07

- Naručivanje preko tuđih kreditnih karica bila je veoma rasprostanjena internet prevara krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih na našim prostorima, a nije podrazumevala neko preveliko hakersko znanje.

- "Lidija" napravi lapsus kada kaže “legendiran” identitet. U obavšetajnom radu se koristi pojam “legende” kao priče, biografije koja čini lažni identitet.

- Marko Lopušina i njegov serijal knjiga UBIJ BLIŽNJEG SVOG je najpopularniji serijal knjiga na temu obaveštajne zajednice bivše Jugoslavaije koji se pojavio kod nas. Marko Lopuština je novinar i publicista koji je specijaliziran za teme tajnih službi i Srba u dijaspori. 

- “Stefan” se vozi u Rolls-Royceu, automobilu koji je u više navrata bio vozilo negativaca u filmovima o agentu 007 kao što su recimo Orik Goldfinger i Ernst Stavro Blofeld. Kao ekstravagantan mladi bogataš “Stefan” ima i automobil koji privlači pažnju.

- Trut je program koji ne postoji ali je inspirisan principima koji su koristili stručnjaci iz firmi koje su preko interneta vodile kampanje za Bregzit i Donalda Trampa.

2 коментара: