недеља, 7. април 2019.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S01E04

- Nadimak američkog diplomate Ajatolah asocijacija je na Roja Mura, političara iz Alabame kog zbog konzefrvativnih stavova nazivaju Ajatolahom iz Alabame. Slično liku iz serije i Mur je simpatizer Donalda Trampa, kao i protagonista raznih seks afera.

- Činjenica da je Ajatolah hrvatskog porekla a da se zove Spenser Ripli. Lazaru liči na pokušaj ustaške emigracije da se sakrije od duge ruke Službe državne bezbednosti koja je od kraja rata likvidirala političku emigraciju po inostranstvu. Povremeno su potomci progonjenih političkih emigranata dolazili u zemlju kao diplomatski predstavnici SAD.

- Ime američkog ekstremnog desničara sa kojim su komunicirali članovi Srpskog otadžbinskog saveza je Čarls Karmajkl. Isto ime kosristi glavni junak američke špijunske serije Čak kada ide na konspirativne zadatke. To rešenje u Državnom službeniku sugeriše da možda Karmajkl ne koristi pravo ime.

- U toku razgovora u bistrou, Lazar pevuši Milici pesmu grupe Film Sjećam se prvog poljupca. O svojim prvim poljupcima na ljuljašci oni diskutuju u parku u prvoj epizodi serije.

- Imena ruskih agenata sa kojima je sarađivao Tihomir Todorović su Lebedjev, Vasjanov i Prigunov. To su imena ruskih sineasta srednje generacije. Lebedjev je reditelj brojnih ruskih blokbastera, Vasjanov je snimatelj u Holivudu a Prigunov je između ostalog režirao i našeg Miloša Bikovića u filmu Duhles 2.

2 коментара: