недеља, 14. април 2019.

ŠIFRARNIK: DRŽAVNI SLUŽBENIK S01E05

- Antonov An-124 Ruslan je do pojave Erbasa A380-800F bio jedan od najvećih aviona na svetu u serijskoj proizvodnji i rekorder po nosivosti i dimenzijama tereta. Kako A380-800F ima teškoće sa ulaskom u proizvodnju uprkos već postojećim narudžbama, nije reč o realnom rivalitetu. Po veličini ga je nadmašivao samo An-225 napravljen u jednom primerku za potrebe nošenja sovjetskog spejsšatla Buran. An-124 je prava atrakcija među ljubiteljima aviona i njegovo sletanje na beogradski aerodrom 28. januara 2015. bilo je izuzetno medijski propraćeno. Pre toga je sletao na beogradski aerodrom, po nekim izvorima prvi put davne 1990. a ispraćen je i 2006. Kako Ruslan retko sleće na naše aerodrome, avio-entuzijasti ga love po okolnim zemljama kad god se pojavi informacija da če sletati. Otud Tihomir kaže da je išao u Zagreb na Pleso da ga snima kako sleće i uzleće. Na filmu, Antonov-124 pojavljuje se između ostalog i u Bond filmu Umri drugi put i njime glavni negativac napušta Severnu Koreju.

- Službenik nemačke ambasade Hans dolazi kod Slavka da ga pita da li bi izložio Titovu limuzinu Mercedes 600 Pulman na izložbi u Berlinu. Ova retka limuzina bila je u posedu brojnih predstavnika džet seta i državnih lidera, od Džeka Nikolsona preko Tita i Kim Džong Ila,a ljubitelji muzike je znaju sa omota Kraftverkovog albuma Autobahn. U stvarnosti, taj Titov Mercedes pripadao je Vojsci Srbije i ponuđen je za prodaju za nešto manje od tri miliona evra.

- Muzej tehnike u Berlinu koji traži Slavkov Mercedes poprište je finala špijunske komedije Špijun koji me je šutnuo iz 2018. godine.

- Poljubac između Lazara i Maje i njena molba da do njega dođe ima veze sa praksom i svojevrsnim tabuom da se prostitutke nikada ne ljube. 

Нема коментара:

Постави коментар